Lamsvlees

Onze lammeren

mooi leven op de kanaaldijk
mooi leven op de kanaaldijk

 

Onze lammeren worden vanaf begin januari in de schuur geboren. Zo gauw het weer het toelaat gaan de lammeren met hun moeder mee naar buiten. De sterkste 1-ling lammeren gaan vaak al naar buiten als ze 3 á 4 weken oud zijn. Soms is het dan nog best koud, maar de lammeren worden met een jasje aan geboren en de moeder zorgt er goed voor. Ze komen in een kudde terecht en kunnen naar hartelust rennen en springen. Onze kuddes begrazen verruigde weilanden, natuurterreinen, dijken, braakliggende bouwterreinen enz. zie kopje Projecten, in de bovenbalk.

Doordat de lammeren meegaan met de kudde krijgen ze een zeer gevarieerd menu van allerlei grassen, kruiden en planten voorgeschoteld. De lammeren moeten zelf hun kostje bij elkaar scharrelen en krijgen op deze manier veel beweging. Antibiotica gebruiken we alleen voor zieke dieren. Diergezondheid wordt gewaarborgd doordat we een abonnement hebben met een dierenarts, die ons bedrijf regelmatig doorlicht.

 

 

 

 

 

 

Overheerlijk zuiglamsvlees rond juni.

Ervaar de overheerlijke smaak van lamsvlees uit de Walcherse natuur.

 

De verkoop van zuiglamsvlees is elk jaar een groot succes. Ook dit jaar gaan we in juni weer zuiglamsvlees verkopen. Zuiglamsvlees is lamsvlees van lammeren die nog bij de moeder zogen. Deze lammeren zijn eind januari vanuit de schuur naar buiten gegaan. De moeders met hun lammeren worden dan ingezet om veruigde weilanden af te grazen.Vanaf eind maart gaan ze de natuurterreinen in. Het vlees van deze lammeren is bijzonder mals en smaakvol. Mals omdat de lammeren nog een beetje melk drinken bij hun moeder. Smaakvol door de vele soorten grassen, planten, bloemen en kruiden die ze hebben gegeten. Rond juni selecteren we de beste lammeren uit de kudde en deze gaan naar een ambachtelijke slager in de buurt. De slager maakt de lammeren netjes klaar in pakketten van rond de 11 kg.  

Werkwijze

De afgelopen 10 jaar hebben we een tevreden klantenkring opgebouwd. De klanten staan op een telefoonlijst. Ongeveer een week voordat de lammeren naar de slager gaan, bellen we de klanten op en vragen of een lamsvleespakket gelegen komt. 

Het ingekoelde lamsvlees kan dan op een afgesproken tijd afgehaald worden in Biggekerke.

U bent verzekerd van een heerlijk vers en gevarieerd lamsvleespakket!

De pakketten

zuilamsvleespakket
zuilamsvleespakket

Door de jarenlange ervaring hebben we samen met de slager een gevarieerd pakket samengesteld. Alle zelfde delen, b.v. de koteletten, zitten in één zak. Op de zak zit een sticker met de inhoud. Verder wordt bij elk pakket een papier geleverd waarop de slachtmethode staat beschreven.

 

 

 

Het pakket bevat de volgende onderdelen:

  

 

 

  • 1 achterbout in twee stukken en verder van deze bout enkele hamlapjes
  • 1 achterbout in schijven en enkele hamlapjes
  • koteletten als vlinders
  • schouders, (voorbouten) in 2 braadstukken  
  • gekruid shoarmavlees
  • gehakt
  • gekruide rollade
  • orgaanvlees per lam (lever, niertjes, hart)
  • spare ribs naturel

U moet het vlees zelf portioneren.

Kwaliteiten van lamsvlees

lamsbout, lamsbout schijf en kotelet
lamsbout, lamsbout schijf en kotelet

Lamsvlees van onze kempische heideschapen is stevig, lichtroze en fijnvezelig van structuur. Over het vlees ligt een zijdeachtige glans. Het vet is stevig, roomwit en wasachtig.

De voedingswaarde is prima. Lamsvlees is licht verteerbaar, maar het bevat ook waardevolle voedingsstoffen. Onderzoek wijst uit dat 100 gram lamsvlees maar liefst 30% van onze dagelijks benodigde iewitten bevat. Daarnaast bevat het ijzer, vitamines uit het B-complex en vitamine D